Η Αναπνοή είναι ζωτικής σημασίας για την ζωή!

Η ζωή μας βασίζεται στην αναπνοή. Είναι η διαδικασία κατά την οποία προσλαμβάνουμε οξυγόνο και αποβάλλουμε το διοξείδιο του άνθρακα. Αναπνέουμε υποσυνείδητα 12-20 περίπου φορές το λεπτό. Η αναπνοή μας μεταβάλλεται ανάλογα με τις περιστάσεις και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Η φυσιολογική οδός αναπνοής είναι η μύτη, οι ρινικές τρίχες είναι το φυσικό φίλτρο του οργανισμού σε σωματίδια, βακτήρια και ξένα σώματα. Θερμαίνει τον αέρα που εισέρχεται σε θερμοκρασία ανάλογη με αυτήν του σώματος, τον υγραίνει και τον στέλνει στους πνεύμονες. Με τη στοματική αναπνοή ο οργανισμός λαμβάνει περίσσεια αέρα, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπέρταση ή να στρεσάρει το σώμα και να το θέσει σε λειτουργία αγώνα. Η αναπνοή από το στόμα τελείται επικουρικά, λόγω ενός παροδικού παράγοντα (π.χ. αλλεργική ρινίτιδα, κρυολόγημα κλπ). Η εισπνοή μέσω της μύτης καθιστά τη ροή του οξυγόνου πιο αποτελεσματική, αφού φθάνει σε όλα τα ζωτικά όργανα του σώματος. Επίσης, η ρινική αναπνοή χαμηλώνει τον καρδιακό ρυθμό, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του λαχανιάσματος.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους βελτιστοποίησης της αναπνοής είναι η yoga, το pilates και ο χορός!

‘Oταν είμαστε ευδιάθετοι, αναπνέουμε ενστικτωδώς με το σωστό τρόπο. Ο χορός μπορεί να ωφελήσει στην ποιότητα της αναπνοής διότι αποτελεί μια από καλύτερες αερόβιες ασκήσεις που βελτιώνουν τον καρδιακό ρυθμό. Η σωστή στάση του σώματος που μαθαίνουμε κατά τον χορό βελτιώνει την αναπνοή καθώς δεν εμποδίζεται το διάφραγμα. Η σωστή αναπνοή κατά τη διάρκεια του χορού βοηθάει στην εξοικονόμηση της ενέργειας μας και την αξιοποίησή της στο έπακρο.Επειδή ασυνείδητα οι αναπνοές συντονίζονται με το ηχητικό περιβάλλον, μέσω του χορού μπορούμε να αποκτήσουμε ρυθμό, αρμονία, αυτοκυριαρχία και κατ΄επέκταση καλή και ισορροπημένη αναπνοή!

Θα πρέπει  να δαπανάμε τουλάχιστον 10 λεπτά για βαθιά αναπνοή, το λιγότερο 2 ή 3 φορές την ημέρα. Παρέχοντας στο σώμα μας οξυγόνο αργά, σταθερά και ομοιόμορφα, οι μύες μας σταματούν να είναι σφιχτοί. Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να απελευθερώνει πολλές τοξίνες όταν εκπνέουμε.

Τα οφέλη της σωστής αναπνοής είναι πολλά. Βοηθάει στη χαλάρωση, την προσοχή, στην αποδοτικότητα ρύθμισης των συναισθημάτων και τη μείωση του άγχους. Η βαθιά αναπνοή μειώνει το αίσθημα πόνου. Προσπαθήστε να κρατήσετε την αναπνοή σας για λίγα δευτερόλεπτα και έπειτα πάρτε μια βαθιά, αργή ανάσα. Έτσι απελευθερώνετε τις ενδορφίνες, οι οποίες είναι φυσικά αναλγητικά τα οποία παράγει το σώμα. Βοηθά επίσης στην αύξηση της ροής του αίματος και διεγείρει τη δράση του εντέρου. Ο μεταβολισμός διεγείρεται, έχουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου και πνευματική διαύγεια.

Ο συνδυασμός γυμναστικής- χορού με βαθιές αναπνοές μπορεί να μας δώσει δύναμη και ευεξία προάγοντας τη σωστή λειτουργία του οργανισμού…δεν έχετε λοιπόν παρά να το δοκιμάσετε!